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Dear Mr. Thordsen,

This is in response to your letter, with accompanying samples; in which you asked for
clarification of an ATF letter ruling in which Firearms Technology Industry Services

Branch (FTISB), formally Firearms Technology Branch (FTB) (FTB letter 2011-281-
MRC) in which our Branch answered a question regarding the legality of attaching a

cheek "saddle" to an AR-t1pe pistol. Further, as a part of this inquiry, you asked for a

formal evaluation ofthe accompanying cheek "saddles" and scenarios in which these

items may be used in the assembly of AR-t1pe pistols.

As background to your inquiry, the following review ofdefinitions provided in Federal
statutes and implementing regulations should be useful:

The Gun Control Act of 1968 (GCA), 18 U.S.C. $ 921(a)(29), defines "handgun," in
parI, as ...afirearm which has a short stock and is designed to be held andfired by the.

use ofa single hand....

A regulation implementing the GCA,27 CFR S 479.1 1, defines "pistol" to mean

...a weapon originally designed, made, and intended to fire a projectile (bullet) from one

or more barrels when held in one hand, and having (a) a chamber(s) as an integral
part(s) of, or permanently aligned with, the bore(s); and (b) a short stock designed to be

gripped by one hand and at an angle to and extending below the line of the bore(s).

The GCA, 18 U.S.C. $ 921(a)(7) defines the term "rifle" as-

...a weapon designed or redesigned, made or remade, and intended to be fired from the

shoulder and designed or redesigned and made or remade to use the energt ofan
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explosive to fre only a single projectile through a rifled bore for each single pull of the

trrgger.

The National Firearms Act (NFA),26 U.S.C. $ 5845(a), defines "firearm" to include...a
rifle having a barrel or barrels ofless than I6 inches in length ... and, a weapon made

from a rifle if such weapon as modified has an overall length of less than 26 inches or a
barrel or barrels ofless than I6 inches...

Please be aware the focus ofFTISB is to determine whether an item is or is not a
"firearm" as defined in the GCA or NFA.

The following is a description of your submitted items:

Sample #1:

A Command Arms, Model SST-1, stock saddle; that is tan in color and is attached to a
buffer tube cover, containing an AR-type buffer tube.

Sample #2:

A Command Arms, Model SST-1, stock saddle that is tan in color and is attached to a
buffer tube cover; containing an ARtype buffer tube.

Sample #3:

A Mission First Tactical (MFT) Evolv Battle Stocft attachment (E2BSA), black in color;
attached to buffer tube cover, containing an AR-type buffer tube.

As you know, shoulder stocks normally attach to the receiver of a shoulder-fired firearm.
However, in the case of an AR- t)?e, it attaches to the receiver extension, commonly
referred to as the buffer tube. A shoulder stock provides a means for the shooter to
support the firearm and easily aim it. With respect to a saddle/cheek piece, the submitted
devices is an accessory attachment desigred to enhance the "cheek weld" ofan ARtype
rifle shoulder stock or AR-type pistol buffer tube by widening the profile of its outer
dimensions. As received, the submitted (3) three items are not "firearms" as defined in
the Gun Control Act of 1968; 18 U.S.C. 921 (a)(3).

Saddle devices designed for "cheek enhancement" generally would not change a pistol's
classification to a "shorl-barreled rifle. " FTISB finds that the submitted saddle devices
are not designed to support the ARtype pistol in the shoulder of the shooter during firing
but, rather, to rest against the shooter's cheek.
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FTISB's evaluation of the submitted items consequently finds the attachment of the stock

"saddle" to an AR-t1pe pistol would not change the classification of the pistol to an SBR.

Our Branch fuilher notes that as long as the saddle device as evaluated and installed to an

AR-t1pe pistol, is not designed or redesigned and intended to contact the shoulder and is

not used as a shoulder stock, its possession and use would not be prohibited.

Our Branch also finds that the use ofextension tubes or spacers in the "saddle"
attachment to an ARtlpe pistol could change the classification of the subject "pistol"
If the subject extensions or spacers were installed in a manner to allow an ARtlpe
"pistol" to achieve an overall length greater than 26 inches and not actually concealed on

a person; the subject weapon would not be classified as a "any other weapon". A weapon

of this type would be properly classified as a "firearm" as defined in 18 U.S.C. 921

(aX3).

The receiver extension/buffer tube on an AR-type pistol serves a legitimate, vital function
in the operation of the weapon system; and ifutilized as originally designed is not
considered to be a shoulder stock. Further, a pistol that has an AR-t1pe buffer tube or
similar component assembled to it, which consequently allows for the installation of a
saddle/cheek enhancement accessory, is not classified as a SBR; nor unlawful to possess.

However, if a pistol assembled with an AR-type buffer tube or similar component; which
in tum, redesigns the subject AR-type pistol to be desigred or redesigned and

consequently intended to be fired from the shoulder; an NFA weapon as defined in 26

U.S.C. $ 58a5(a)(3); has been made.

An individual may make a SBR from a pistol by assembling a shoulder stock to the

subject pistol; thus creating a rifle having a barrel length ofless than 16 inches. This
making is lawful provided an individual has an approved ATF Form 1, AppljpplipnJo
Make and Resister a Firearm, and has paid the applicable $200 making tax prior to such

assembly.

Regarding the FRS-I5 stock assembly depicted in the accompanfng photos; to render a
proper determination our Branch would have to physically examine this item. FTISB-
does render formal classifications based on photos, diaglams or line drawings.

In closing, we should remind you that the information found in correspondence from
FTISB is intended only for use by the addressed individual or company with regard to a
specific scenario described within that correspondence. We advise you to confirm that

assembly of a firearm utilizing the aforementioned accessories does not violate any State

laws or local ordinances where you reside.
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We thank you for your inquiry and trust the foregoing has been responsive. Feel free to
write directly to FTISB if you have any additional fuearms-related inquiries of a
technical nature.

141 Sincerely,

a/-//4ru/F-
' Michael R. Curtis

Acting Chief, Firearms Technology krdustry Services Branch


